2013. aug. 21.

Tudod, hogy miben vagy intelligens?

Amikor arról beszélünk, hogy IQ szint, akkor az értelmi képességünk szintjét méri az intelligencia hányadosunk, amit a XX. század elejétől használunk. De azóta már kiderült, hogy emberi mivoltunkban többféle intelligencia is jelen van, mint például az érzelmi intelligencia, a nyelvi intelligencia, a pénzügyi intelligencia stb.
Tulajdonképpen honnan lehet tudni, hogy mennyire vagyunk intelligensek? És ha az IQ tesztünk éppen az átlagos szint alsó határán van, akkor már írjuk le magunkat? 

A világért sem!

H. GARDNER kidolgozta a többszörös intelligencia elméletét, amivel érdemes kicsit közelebbről megismerkedni, mert ha jól ismerjük magunkat, akkor könnyen megtudhatjuk, hogy melyik típus jellemző ránk leginkább.

Nézzük, melyik az a hét intelligencia típus és azok jellemzői:
  1. Nyelvi - verbális intelligencia: kiváló a beszédkészsége, változatos a szókincse, szereti magát a beszédével előtérbe helyezni, gondolatait érthetően tudja kifejezni, bármilyen témáról képes hosszasan beszélni, ha kell, remekül tud ,,rizsázni", leginkább írott szövegből tanul, nagyszerű a nyelvérzéke, imád olvasni, nyelvi játékokkal játszani, keresztrejtvényezni, rímekben beszélni, verseket formálni. Javasolt munkaterület: politikus, színész, idegenvezető, tolmács, riporter, újságíró
  2. Vizuális - térbeli intelligencia: képekben jeleníti meg a gondolatait, emlékei is képekben jönnek elő, apró részleteket is képes felidézni a képek segítségével (pl.: milyen színű ruhát viselt valaki egy 10 évvel ezelőtti eseményen), remek az arcmemóriája, jól tájékozódik térben, jól eligazodik bonyolultabb rajzokon, kiváló térképolvasó, szabásminta követő. Javasolt munkaterület: művészek, festő, szobrász, iparművész, divattervező, fotós, grafikus, tervezők.
  3. Zenei - ritmus intelligencia: ez az abszulút hallású ember, első hallásra megjegyzi és vissza is énekli a dallamsorokat, nagy az érzékenysége a hangok, a hangmagasságok területén, remek a ritmusérzéke, könnyen és jól játszik hangszereken, tanuláskor és munka közben szükségük van a háttérzenére, folyamatosan zenét hallgat, dudorászik, nagyon muzikális. Javasolt munkaterület: énektanár, zenész, zeneszerző, énekes.
  4. Testi - kinesztetikus intelligencia: harmonikus, összerendezett mozgású, a testével, a mozgásával éli az életét, tele van fizikai teljesítéssel, nem tud nyugodtan ülni, jó a táncérzéke, aktívan sportol, jó kézügyessége van, mindig bütyköl valamin, hobbija gyakran a szerelés, barkácsolás, kézimunkázás. Javasolt munkaterület: szerelő, sportoló, táncos, színész, sebész, műszerész, szakács, fodrász.
  5. Logikai - matematikai intelligencia: remek logikai képességgel rendelkezik, a számok világa a fejében van, pillanatok alatt kiszámol bonyolultabb számításokat úgy, hogy szinte csak a végeredményt mondja, átlátja a bonyolult összefüggéseket, kimagaslóan kezeli a pénzügyeit, jól kijön a fizetéséből, magas a pénzügyi intelligenciája. Javasolt munkaterület: mérnök, könyvelő, banki dolgozó, matematikus, elemző.
  6. Belső - intraperszonális, azaz magunkra vonatkozó intelligencia: szeret egyedül lenni, mert megérti saját maga belső énjét, ismeri erősségeit és gyengeségeit, jól tudja kezelni érzelmeit, jól kezeli a stresszt és a kudarcot, képes önállóan célokat kitűzni, önmagát jól motiválja, nincs szüksége semmilyen külső segítségre, pozitív énképpel és erős önbecsüléssel rendelkezik, szereti a csendet, a meditatív közeget. Javasolt munkaterület: coach, pszichológus, tanácsadó, filozófus, író, költő, művész.
  7. Külső - interperszonális, azaz emberi kapcsolatokra vonatkozó intelligencia: magas szintű az empatikus képessége, könnyen és gyorsan tud azonosulni mások érzéseivel, remek együttműködő, könnyen tud irányítani másokat, remekül alakít kapcsolatokat, jól bánik az emberekkel, különösen jól a gyerekekkel, jól kommunikál, gyorsan és könnyen épít bizalmi kapcsolatokat, különleges érzékük van a másokban való ,,olvasáshoz". Javasolt munkaterület: lelkész, lelki segítő, pedagógus, óvónő, pszichiáter, üzletkötő, tanácsadó.
A hét típusból két-három jellemző egy-egy emberre, amit ha ismerünk, akkor könnyebben el tudunk igazodni az életünk területén is. Ezek ismerete és beazonosítása segít megérteni viselkedésünket, attitűdünket, hozzáállásunkat bizonyos dolgokhoz. Minél jobban megismerjük ezeknek a területeknek a valóságos létét, és kihasználjuk a ránk kivetített megnyilvánulásait, annál könnyebben érünk el a különféle sikereket is. 
Nem lehetünk mindig mindenben erősek, nem kell mindig mindenben jónak lenni! De amiben erősek vagyunk, azt fordítsuk a saját magunk javára és hasznára. Ez az ismeret jól jöhet a munkaválasztásunkhoz, a hobbijaink megértéséhez, vagy a gyerekeink neveléséhez, és engedjük, hagy működjenek ezek a belső erők, mert ettől csak jól, és egyre jobban érezzük magunkat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése